KANDIDATEN 20182019-01-25T17:29:17+00:00

De Sportprijzen zijn onderverdeeld in zes categorieën:

  • Sportprijs voor de beste mannelijke sportprestatie

  • Sportprijs voor de beste vrouwelijke sportprestatie
  • Sportprijs voor de beste teamprestatie
  • Sportprijs voor de beste sportprestatie sporter met een beperking
  • Stimuleringsprijs voor het sporttalent
  • Sportprijs voor het beste sporticoon

Beste mannelijke sportprestatie

 

Steven Doorman

Steven Doorman is zowel op het veld als in de zaal de aanvoerder van Cartouche. In 2018 bereikte hij met het zaalteam als promovendus de finale van het NK zaalhockey. Hierin was Amsterdam nipt te sterk en eindigde Cartouche op de tweede plaats. Steven werd tijdens dit toernooi uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Foto: @Hein Athmer

Jeffrey de Zwaan

Jeffrey de Zwaan (22 jaar) is professioneel darter. In 2018 haalde hij driemaal de finale van een Pro Tour-toernooi. Afgelopen april won hij zijn allereerste PDC-rankingtoernooi. Daarnaast liet Jeffrey ook tijdens de televisietoernooien van zich spreken. Zowel bij de UK Open als de World Matchplay wist hij de huidige wereldkampioen Michael van Gerwen te verslaan.
In het najaar van 2018 is ‘The Black Cobra’ veelvuldig op TV te zien. Jeffrey haalde de World Grand Prix en de Players Championship Finals. Tijdens WK Darts werd hij nipt in de tweede ronde uitgeschakeld door de toenmalige wereldkampioen Rob Cross.

Bron: Lawrence Lustig/PDC & PDC Europe

Beste vrouwelijke sportprestatie

Tineke Bruce

Tineke Bruce (60 jaar) en lid van TTL waar ze de triatlon beoefent. Tijdens de kwart triatlon in Woerden behaalde zij in haar leeftijdscategorie een tweede plaats in een tijd van 02:34:24 en kwalificeerde ze zich voor het EK Triatlon 2019 in Weert.

Tineke’s meest aansprekende prestatie was tijdens de volledige triatlon van Almere. De onderdelen zwemmen (3.8km), fietsen (180km) en hardlopen (42,2km) (Marathon) heeft zij volbracht in een tijd van: 13:08:36 met als eindresultaat de eerste plaats in haar leeftijdscategorie!

Lia Brouwer

Lia Brouwer (75 jaar) en roeit sinds 1998 bij RV Rijnland. In 2018 heeft zij 15 medailles behaald in verschillende disciplines en wedstrijden. Tijdens de World Rowing Masters Regatta Bradenton Sarasota (Florida, USA), waaraan zo’n 2800 sporters deelnamen, behaalde Lia zes medailles. In de skiff won Lia twee keer goud en een keer zilver. In de dubbel 2, dubbel 4 en in de 8 werden ook louter en alleen overwinningen behaald. Bij de Dutch Masters Open (races over 1 km) won Lia in de skiff, in de dubbel 2 en in de dubbel 4.

Claire de Ridder

Claire de Ridder doet aan voltige. In 2018 heeft Claire op het WK in Tryon (Amerika) de 17e plaats behaald op basis van de verplichte ronde en de kürronde. Met het Nederlandse team behaalde Claire de zesde plaats bij de Nations Cup. Een unieke prestatie; de hoogste klassering in de geschiedenis! Daarnaast heeft Claire aan meerdere nationale en internationale wedstrijden deelgenomen waarin zij een aantal top tienposities wist te behalen.

Vivienne-Nieuwenhoven-Knegtmans

Vivienne Nieuwenhoven-Knegtmans (30 jaar) en speelt zaalvoetbal bij TTP Rotterdam (voorheen vv Pernis). In 2018 debuteerde Vivienne in het Nederlands Elftal en werd zij meteen vice-aanvoerster. Met haar team werd ze Nederlands Kampioen door in de finale Drachtster Boys te onttronen. Als aanvoerster mocht Vivienne de kampioensschaal in ontvangst nemen. De bekerfinale en de wedstrijd om de Supercup werden nipt verloren.

Esther Scheenaard

Voormalig Eredivisie Vrouwen voetbalster Esther Scheenaard (36 jaar) speelt sinds het seizoen 2017-2018 voor ZVV Den Haag in de zaal. In 2018 werd Esther met haar team ongeslagen kampioen in de hoofdklasse. Hierdoor promoveerden zij naar de Eredivisie. Ook wisten zij op dit niveau beslag te leggen op de beker

Beste sportteam

Cartouche H1 (zaal)

Promovendus Cartouche heren 1 bereikte in de hoogste zaalhockeycompetitie van Nederland meteen de finale door in de halve finale HDM met 4-2 te verslaan. In de finale was Amsterdam met 5-4 te sterk waardoor Cartouche als tweede van Nederland eindigde.

Foto: Hein Athmer

VV Haaglanden Dames 1

Het eerste damesteam van Volleybalvereniging Haaglanden heeft soeverein het kampioenschap in de promotieklasse behaald. Door deze prestatie keren ze weer terug in de derde divisie.

VCC Heren 1

VCC 1 is kampioen geworden van de Hoofdklasse en promoveert nu naar de Topklasse, het hoogste cricketniveau van Nederland.

 

VCC Dames 1

Er zijn twee damescompetities: 40 overs en 20 overs. In de laatste is VCC Dames voor het eerst in de geschiedenis landskampioen cricket geworden door op de allerlaatste bal van de finale Quick Hg te verslaan.

Stompwijk’92 Heren 1

Het eerste voetbalelftal van Stompwijk’92 heeft, voor het eerst in haar geschiedenis, de tweede klasse bereikt. In de nacompetitie werden tweedeklassers Wilhelmus uit Voorburg en HVV uit Den Haag verslagen.

VEO

VEO 1 werd in 2018 zowel op het veld als in de zaal kampioen in de eerste klasse. Op het veld werden alle 14 wedstrijden gewonnen. Wat volgde was een dubbele promotie naar de overgangsklasse. Dat is het derde korfbalniveau van Nederland

Beste sporter met een beperking

Cartouche LG-Team

Het Cartouche LG-team (hockey voor spelers met een lichamelijke beperking) bestaat uit dertien spelers. De leeftijd van de spelers varieert van 7 tot 18 jaar. In 2018 werden ze kampioen zes-tal in de landelijke KNHB LG-competitie, net als tijdens de Dirk Kuijt Foundation Kampioenendag 2018.

Daarnaast heeft dit team deelgenomen aan de Kick Off Uniek Sporten en de boottocht tijdens Nationale Sportweek 2018 in Leidschendam-Voorburg.

Manouk van Willenswaard

Manouk van Willenswaard (26 jaar) en zaalvoetbalkeepster. Ze speelt bij Black Eagles (Nijmegen) in de dovencompetitie en bij Mazzelstars (Zoetermeer) met horende teamgenoten. Met de Black Eagles is ze dit jaar kampioen geworden en won ze zowel de beker- als de supercup.

Met het Nederlands Doventeam heeft ze zich d.m.v. een 2e plaats in het EK kwalificatie toernooi gekwalificeerd voor het EK. Op het EK Futsal in Finland zijn ze uiteindelijk op de achtste plaats geëindigd.

Justin van Bemmel

Justin van Bemmel (26) zit in een rolstoel en heeft samen met zijn begeleider Rob de Munk een bijzondere tocht volbracht. Justin was de eerste handbiker die de fietsroute Den Haag-Texel heeft afgelegd; een afstand van 155 km. Dit is een speciale sponsortocht voor het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

In totaal is er € 60.000 euro opgehaald voor een nieuwe buitenspeeltuin. Oud-patiënt Justin wist ruim € 2600 aan sponsorgelden binnen te halen.

Beste sporttalent

Philippe Boissevain

Philippe Boissevain is 18 jaar en werd landskampioen met de U17-jeugd. Zijn battinggemiddelde was uitzonderlijk hoog, bijna 62 runs per innings (slagbeurt).

Hij werd kampioen met VCC 1 en promoveerde naar het hoogste landelijke niveau. In VCC 1 was hij vooral als bowler (werper) succesvol met maar liefst 28 wickets in de 50-overcompetitie. Ook had hij een mooi battinggemiddelde van bijna 24 runs per innings.

Daarnaast wordt Philippe soms gevraagd mee te trainen met het Nederlands team. Hij zit op dit moment in Zuid-Afrika, waar hij traint op de beroemde Gary Kirsten Academy.

Ingmar Ankerman

Ingmar Ankerman is 16 jaar, doet aan BMX bij FCC Rijswijk en zit op het Maartens college in Voorburg. In 2018 is hij voor de 3e keer kampioen van Zuid Holland geworden. Daarnaast werd hij 4e in het eindklassement van de BMX west competitie en staat hij 15e op de Nederlandse Ranking.

Op het NK haalde Ingmar de halve finale en op het EK in Sarrians Frankrijk werd hij net voor de 1/8e finales uitgeschakeld door een valpartij.

Dani Harmsen

Dani Harmsen is 15 jaar, karateka en traint al zes jaar bij Ruud Muller Dojo. Inmiddels heeft hij de bruine band. Op de tatami (mat) bestookt hij zijn tegenstander met series van snelle stoten en trappen. In 2018 eindigde Dani als tweede bij het Nederlands Kampioenschap NFCKO. Daarnaast heeft hij meerdere podiumresultaten behaald bij nationale wedstrijden

Boyd Hagebeek

De 16-jarige Boyd Hagebeek is een enthousiaste taekwondoka. Hij heeft inmiddels de derde dan (zwarte band). Dit is voor zijn leeftijd een hoge graad. Voor de drie dangraden die hij de afgelopen jaren heeft behaald, is hij cum laude geslaagd. Al vroeg specialiseerde Boyd zich in het ‘stijlaspect’ binnen het taekwondo. Inmiddels heeft Boyd zo’n 160 prijzen gehaald op alle niveaus en pakte hij drie keer de nationale titel. Boyd maakt sinds enkele jaren deel uit van het Nederlandse selectieteam, waarvoor hij op frequente basis in Noord-Brabant de selectietrainingen volgt. 2019 belooft een spannend jaar te worden met de kwalificatiewedstrijden voor de Europese Kampioenschappen in het vooruitzicht. Boyd doet hiervoor komend jaar aan een aantal belangrijke toernooien over de grens mee.

Jelsie van Ruijven

Jelsie van Ruijven is 13 jaar en zwemt bij WVZ in Zoetermeer. Tijdens de regiokampioenschappen lang bad in mei haalde ze tien keer goud, twee maal zilver en een keer brons. Bij het NJJK (Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen) lange bad in juni heeft ze twee keer goud gehaald. Op de 50m schoolslag en de 400m wisselslag.

Tijdens de regiokampioenschappen kort bad in november haalde ze negen gouden, vijf zilveren en een bonzen medaille.

Bij het NJJK in december korte bad wist ze drie zilveren (50 schoolslag, 50 vrije slag en 100 vrije slag) en een bronzen medaille (50 rug) naar huis te nemen.

Beste sporticoon

Charlon Crestian

Charlon Crestian is 50 jaar, doof en al 22 jaar actief bij SEV G-voetbal. Eerst als voetballer, later als trainer, begeleider, scheidsrechter en secretaris. Charlon is een echte spreekbuis voor de dove spelers bij het G-voetbal. Een zeer betrokken en sociale vrijwilliger.

Harry van Kuilenburg

Harry van Kuilenburg is 85 jaar en al meer dan 50 jaar actief in de badmintonsport. Hij is samen met zijn vrouw Loes één van de oprichters van SIO, dat sinds een fusie bekend staat als Orbiton. In 2018 is Harry geëerd met een erepenning van de Badmintonbond. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog zeer actief binnen de vereniging. Hij speelt in de 55+ recreantengroep, hij traint beginners en is betrokken bij de jeugdtrainingen. Verder kloppen ervaren wedstrijdspelers nog geregeld bij hem aan voor adviezen.

Ruud Muller

Ruud Muller is 67 jaar en Shihan Karate (grootmeester). Hij begon op 16-jarige leeftijd en werd dit jaar in het zonnetje gezet omdat hij al een halve eeuw actief is in de karatesport.
Ruud heeft in 2014 het project Schoolkarate opgericht. Inmiddels steunen en werken 84 dojolocaties over het hele land belangeloos mee.

Hij geeft nog steeds fanatiek les in zijn eigen dojo. Zo heeft hij in het verleden vele kampioenen (WK / EK) voortgebracht. Als het aan hem ligt gaat hij nog wel even door! Zijn opvolger staat al klaar, zoon Sammy Lee Muller is een succesvol karateka.